srijeda, 20. studenoga 2013.

      

BURTON CAR - SPAČEK U RETRO IZDANJU     Kroz svoju dugu povijest Spaček je predstavljen u nekoliko specijalnih serija. Mijenjale su se boje, naljepnice, oblik farova i odbojnika, instrument ploča, upravljač... tako da je na cestama bilo teško vidjeti dva identična limena puža. Nakon prestanka proizvodnje kreće pravi El Dorado uređivanja i ukrašavanja. Ljubitelji širom svijeta uređuju Spačeke prema svome guštu, trenutnoj inspiraciji i limarsko-lakirerskim sposobnostima, o čemu je bilo riječi i na ovome blogu. No, sada nešto potpuno drugačije, priča o Burtonu - otvorenome dvosjedu sa Spačekovom šasijom, mehanikom i .... dušom.

Što je Burton?

     Burton je poliesterska karoserija u obliku otvorenog dvosjeda, retro dizajnom slična Jaguaru, Morganu, Buggatiju, Talbot Lagu, Delahayeu i Alfa Romeu. Karoserija se stavlja na šasiju Citroena 2CV ili Dyane.

     Ideja o Burtonu počela je postajati stvarnost kad je mladi nizozemski umjetnik Dimitri Göbel početkom 2000-e  načinio kalup izradio prvi model, a u travnju te godine registrirano je ime Burton. Nakon službenog predstavljanja, krajem 2000-e godine, u Nizozemskoj je već naručeno 98 Burtona. 2005. godine prodano ih je više od 1000 i to u većini zemalja Europe. Tvrtka braće Göbel (Iwan i Dimitri) nosi ime Burton Car Company te se brzo razvija u najvećeg  proizvođača kabrioleta u Europi. Otprije su se inventivna braća bavila skupljanjem Citroena 2CV i Dyana,  te danas posjeduju najveće skladište dijelova za Citroen 2CV na svijetu!

Poliesterska karoserija vrlo je visoke kvalitete izrade kao i dodatna oprema. Mala težina i niski otpor zraka djeluje kao da se vozite u go-kartu, a performanse su iznenađujuće! Ima prtljažni prostor od 710 litara, a pogodnosti su mu jeftina registracija i održavanje.
Burton u Hrvatskoj

2006. godine osnovana je u Hrvatskoj tvrtka BURTON CAR HRVATSKA. Henk B. Jolink vlasnik je licence za HRVATSKU. Tvrtka je započela proizvodnju ovih atraktivnih dvosjeda koji svojim specifičnim izgledom plijene poglede ljubitelja automobila i tako omogućila kupnju ovakvih kabrioleta i na našem području.

Svaki automobil je ručni rad, pa s time i unikat. Proizvodnja je bila osnovna vodilja u početku. Shvatili smo da tako atraktivne automobile ne treba držati u garaži ili samo ponekad provozati nego da ih ponudimo mladencima za vjenčanja i razne svečane prigode. Odaziv je bio očaravajući što zbog atraktivnosti što zbog originalnosti, a nadasve što smo ponudili povoljne uvjete najma. To je bio vrhunac naše ponude. Svakim danom mladenci sve više otkrivaju čari vožnje BURTONIMA,  te su sve više traženi. Pojavljujemo se na raznim eventima, kao i na Hrvatskom Red Carpetu.
  
Da biste sagradili Burton, treba vam Citroen 2CV (Spaček) ili Dyane, izgled i godina donora nije važna, bitno je da je mehanički kompletan. Potreban vam je donji postroj, agregat i još neki dijelovi. Najčešće se koristi motor od 602 ccm, ali se može koristiti i boxer motor od Citroen Vise 652 ccm. Važno je da auto ima sve dokumente na vaše ime za registraciju, kupoprodajni ugovor te plaćen porez. Od karoserije ne trebate gotovo ništa osim ručke mjenjača, prednjih žmigavaca, retrovizora, donji dio stakala prednjih vrata, farove…


izvori podataka:Nema komentara:

Objavi komentar